Wennen aan vervoersmandje

Wennen aan het vervoersmandje. Veel mensen halen alleen het mandje tevoorschijn als ze naar de dierenarts gaan. De kat legt deze link heel snel: mandje = oh oh, niet leuk! Wegwezen dus, en niet meer tevoorschijn komen. Het is beter om het vervoersmandje altijd in de kamer zetten, gewoon als slaapmandje. Als u ze er ook in voert, leren ze al snel dat het een leuk mandje is. Leg brokjes eerst in de buurt van het mandje, later voorin en als dat ook goed gaat achterin. Doe dan eens het deurtje dicht als de kat erin zit, gewoon heel even, als hij eruit komt even spelen of iets lekkers geven. Daarna even met het mandje lopen met uw kat erin, heel kort en dat steeds verder uitbouwen, ook dat weer meteen belonen. Als ze er regelmatig in gaan zitten/liggen krijgt het mandje hun eigen geur en dat vermindert weer de stress als ze daadwerkelijk naar de dierenarts moeten, omdat het mandje vertrouwd ruikt. Als de kat altijd erg gestrest is, kunt u Feliway-spray gebruiken. Dit sprayt u in het mandje 30 minuten voordat de kat in het mandje moet (zie gebruiksaanwijzing), hierin zitten dezelfde geruststellende stoffen die een kat afgeeft als hij kopjes geeft. Ook kunt u en een gedragen kledingstuk van een geliefd persoon in leggen, zodat het vertrouwd ruikt.

De beste mandje zijn mandjes die aan de bovenkant open kunnen.

Na thuiskomst moet het mandje worden schoongemaakt, bijv. met groene biotex, de kat heeft in het mandje zijn "paniekgeur" afgegeven en dat moet worden verwijderd.

Feliway spray

Om te wennen en stress te verminderen kunt u Feliway-spray gebruiken. Dit sprayt u in het mandje 30 minuten voordat de kat in het mandje moet (zie gebruiksaanwijzing), hierin zitten dezelfde geruststellende stoffen die een kat afgeeft als hij kopjes geeft (Feromonen).
Feliway werkt bij de kat optimaal na 30 minuten, dus als u de kat wilt vervoeren doet u hem 30 minuten voor vertrek al in het mandje en laat hem verder met rust. Eventueel kunt u ook nog een handdoek over het mandje heen doen, dat verlaagt ook de stress.



Rescue druppels

U kunt ook kiezen voor Bachbloesem Rescue druppels (de dierenvariant, dosering volgens gebruiksaanwijzing). Ook dit verlaagt stress, begin 3 dagen van te voren als het om een gepland bezoek gaat, als het onverwachts is kan het ook nog direct voor vertrek. Door het voer te geven, door het drinkwater of rechtstreeks in de bek.

Wennen aan autorijden

U kunt Feliwayspray op een handdoekje gebruiken en dat in de auto leggen (houdt u er rekening mee dat de alcoholgeur zo’n 30 minuten nodig heeft om te vervliegen).

U zet de kat in de auto en laat hem in het vervoersmandje. Hierdoor leert de kat dat de auto leuk is en niet eng, u zorgt voor een positieve associatie door iets lekkers te geven.

De motor staat uit.

Als u de kat los laat lopen, kan het wel zo zijn dat de kat aan de stoelen krabt of markeert. Wilt u dat risico niet nemen, houd hem dan in de mand.

De volgende keer herhaalt u dit en als het goed gaat en u ziet geen angst of stress dan kunt u de motor laten lopen, ook dan weer iets lekkers geven, als u angst/stress ziet gaat u te snel, dus dan doet u weer een stap terug.

Uiteindelijk als alles goed gaat kunt u een klein stukje rijden, laat de kat dan wel in het dichte mandje, voor de veiligheid. Ook weer aan iets lekkers koppelen. En steeds een stukje verder rijden.

Wees geduldig, pas op dat u niet te snel gaat, neem pas de volgende stap als de kat ontspannen is in de huidige situatie. En sluit altijd positief af, dus zonder angst en met iets lekkers.

Meest voorkomende angst/stresssignalen: grote pupillen, platte(re) oren, blazen, dikke staart, tongelen, pootje heffen, rilling door de vacht, bekje aflikken, hijgen. Als u één van deze signalen ziet, gaat u te snel.

Wennen aan de dierenartsprakijk

U kunt als u een kitten aan het socialiseren bent ook regelmatig even aanwippen bij de dierenarts, ga gewoon even in de wachtkamer zitten en geef hem iets lekkers, zonder dat de dierenarts hoeft te behandelen. Zo leert hij dat een dierenartsbezoek leuk is en het altijd iets lekkers oplevert. Leer hem ook al aan dat u in zijn oren kijkt, naar zijn gebit kijkt, enz., ook weer altijd met iets lekkers en tijdsduur langzaam opbouwen. Als er tijd is vraag dan of het kitten even op de behandeltafel mag staan.

Sommige dierenartspraktijken hebben een aparte wachtkamer voor katten of een apart spreekuur, zodat de kat niet met honden geconfronteerd wordt.  Soms zijn er ook hoge plankjes om de vervoermand op te zetten.

Een handdoek over de mand heen geeft een veiliger gevoel.

U mag de kat natuurlijk best geruststellen en hoe kalmer u zelf bent, hoe beter.

Lekkers geven

Het is het belangrijk dat u iets kiest dat de kat erg lekker vindt en bewaar dat speciaal voor de trainingsmomenten. Voor sommige katten is geaaid worden of een favoriet speeltje belangrijker dan iets lekkers, dus dan gebruikt u dit.

Na het dierenartsbezoek

Een tip voor na het dierenartsbezoek, als u thuiskomt met uw kat(ten) ruiken ze anders en dat kan bij de andere katten angst en/of agressie opwekken, omdat ze haar niet meer herkennen. Ook kan de kat die weggeweest is nog gestrest, angstig of agressief zijn en dat willen afreageren op de andere katten.

Het beste is om de kat die naar de dierenarts is geweest in een aparte kamer te zetten (met een eigen kattenbak, voer en water, speeltjes) en haar daar laten totdat u ziet dat ze rustig is en gaat slapen.

Als u met meerdere katten bent weggeweest, geef ze dan allemaal een eigen ruimte.

Dan kunt u het beste over en weer gaan aaien, langs de wangen (omdat daar geurklieren zitten), zodat hun geur vermengd wordt. Start altijd met het aaien van de kat die is thuisgebleven. Als u ziet dat de geur dan geen stress oplevert, mogen ze weer bij elkaar, maar geef ze dan allemaal iets lekkers te eten op een afstand van elkaar, zodat ze een positieve ervaring hebben.

Dit gescheiden houden kan enkele uren tot enkele dagen duren, maar het kan veel ellende voorkomen door het op deze manier te doen. Soms gaan katten namelijk vechten als ze elkaar niet meer herkennen, of als de ander bedreigend ruikt en dat kan zo ernstig zijn dat ze (tijdelijk) niet meer bij elkaar kunnen. Dan moeten ze weer helemaal opnieuw aan elkaar worden voorgesteld. En in sommige gevallen komt het niet meer goed.