Probleemgedrag

 

DRIJFT UW KAT U TOT WANHOOP EN ZIET U HET EVEN NIET MEER ZITTEN?

Is wat ooit een lief klein bolletje wol leek veranderd in een sloopmachine of wekker die nooit stopt?

Wat u als probleemgedrag ziet, is voor hem vaak heel natuurlijk kattengedrag. Alleen wij denken soms dat de kat ons wil pesten, door kattentaal te leren, begrijpen we beter wat hem aanzet tot bepaald gedrag.

Straffen werkt averechts! Ik hoop dat u vanaf vandaag niet meer straft: er zijn mensen die bij onzindelijkheid de kat zijn neus erdoorheen halen of die slaan als de kat agressief is. 

Ten eerste gebeurt straffen bijna altijd te laat, na een paar seconden weet de kat al niet meer wat hij heeft misdaan, en raakt dus in de war. Bovendien, als u straft omdat hij naast de bak heeft geplast, dan denkt hij dat hij gestraft wordt omdat hij plast, niet omdat het op een verkeerde plek is. 

Ook bij agressie is zelf slaan geen goed idee, de kat wordt bang voor uw handen, weet niet of ze de volgende keer aaien of slaan. Dit verslechtert de relatie met de eigenaar. De kat wordt bang en gaat u ontwijken.En een agressieve kat is opgewonden, wat nog erger wordt als u ook agressie laat zien, waardoor de kat ook sneller agressief wordt. Kortom straffen is een slecht idee. Belonen werkt veel beter en daarover krijgt u uitleg tijdens het consult. 

Ook weet de kat dat hij het gedrag wel kan uitvoeren als u niet thuis bent en zal dit ook zeker doen. 

Om de kat van een bepaalde plek weg te houden is er de Pawz Away, een spray met een sensor die afgaat als de kat in de buurt komt. Eerst een piepje, dan een luchtstoot, dit zorgt er voor dat de kat de plek gaat mijden (aanrecht, tafel) zonder de "straf" met u in verband te brengen. Dit apparaat kunt u bij mij bestellen (55 euro). 

Zoals bijvoorbeeld tegen uw voordeur sproeien, hij doet dit niet om u te pesten, maar om de buurtkatten te laten weten dat hij hier woont, zodat zij een straatje om gaan.

Of aan uw lievelingsstoel krabben, niet alleen zijn nagels worden verzorgd, hij laat daarmee ook zijn geurtje achter, hij zet zijn territorium ermee af en doet het niet omdat hij boos op u is.

Sommige katten vervelen zich en gaan uw meubels slopen, of ze krijgen zoveel last van stress dat ze zichzelf kaal plukken.

Heeft u een baby gekregen en ontstaat er probleemgedrag? Meestal heeft dit niets met de baby zelf te maken. Katten zijn gewoontedieren, als er van hun dagelijkse routine afgeweken wordt raken ze helemaal in de war. Door de stress die dat veroorzaakt gaan ze ander, vaak ongewenst,  gedrag vertonen. U kunt dit voorkomen door tijdens de zwangerschap al advies te vragen en de kat al op de baby voor te bereiden. (zie lezing baby-kat voor meer info en ervaring van klant)

• Is uw kat agressief , naar eigenaren, kinderen, visite, andere katten, of naar andere huisdieren
• Heeft u een kat die onzindelijk is en er is geen lichamelijke oorzaak gevonden (dit ontstaat vaak bij een blaasontsteking en/of blaasgruis, dus eerst laten testen bij de dierenarts)
• Sproeit uw kat, bijvoorbeeld tegen uw meubels, ramen of deuren
• Heeft u een kat die zichzelf kaal likt en zijn er geen lichamelijke oorzaken gevonden
• Krabt uw kat aan de meubels of behang
• Is uw kat angstig voor iets of iemand
• Houdt uw kat u uit uw slaap door de halve nacht te miauwen of aan uw slaapkamerdeur te krabben
• Vraagt uw kat de hele dag aandacht door vaak en luid te miauwen of ander opdringerig gedrag
• Pikt uw kat het eten van het aanrecht
• Eet uw kat vreemde dingen, zoals kabels, wol of textiel
• Graaft hij in de plantenbakken of eet hij uw kamerplanten op
• Jaagt uw kat voortdurend achter zijn eigen staart aan
• Vertoont uw kat ander ongewenst gedrag


In veel gevallen kan een kattengedragstherapeut u helpen een oplossing te vinden.

Nog beter is het natuurlijk om probleemgedrag te voorkomen.

Daarom kunt u ook voorlichting krijgen over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

• Een nieuwe kat erbij, of een ander huisdier
• Er wordt een baby geboren ( zie info en klantenervaring bij lezing baby-kat)
• U gaat verhuizen
• U gaat verhuizen van een huis met tuin naar een bovenwoning
• Dierenartsbezoek

Al deze situaties bezorgen uw kat stress, daardoor gaat de kat vaak probleemgedrag vertonen.

Als u weet hoe u die stress kunt verminderen of zelfs voorkomen, dan blijft uw kat gelukkig en u ook.

Ook als u een nieuwe (ras)kat wilt, kunt u advies vragen over welke kat het beste bij uw leefsituatie past. Als u een rustige kat wilt die niet de hele dag aandacht vraagt is het bijvoorbeeld niet handig om een Siamees in huis te nemen. Dus laat u voorlichten om problemen te voorkomen.

 

Artikelen mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Kat op de divan

Copywrite  © Kat op de divan