Medicatie ingeven

Probeer iets te vinden dat uw kat lekker vindt, bijvoorbeeld:

• smeerkaas

• smeerworst (de pil fijn maken en erdoorheen mengen en dan licht invriezen)

• stukje kaas/worst/kip

• blikvoer

• sardientjes, tonijn, niet in olie maar in water

• gekookte vis

• vispastei (tube viswinkel)

• gistvlokken

• boter (kun je ook op neus of poot doen, kat likt het er af)

• kattenmelk

• valeriaan (overheerst de pilgeur) ook door het voer doen

• suspensie laten maken door dierenarts, is makkelijker toe te dienen omdat het medicijn vloeibaar wordt

• Pill pocketVirbac Easy pill (dierenarts)

• Als u het voer verwarmt ruikt het sterker en overheerst het de geur van de pil

   Zalmpaté van Prins, een tube  

Als u de pil in een stukje worst of kaas geeft: eerst een stukje zonder pil, dan met pil en dan weer zonder.

U kunt ook met zachte brokjes trainen, eerst een paar keer 1 brokje toedienen in bekje en dan een brokje met pil erin en dan paar brokjes zonder pil.

Maak een balletje van één van de bovenstaande dingen, om de pil heen kneden. Als je het op een gladde ondergrond legt eet de kat vaak om de pil heen en blijft die liggen, maar als je het balletje op een handdoekje legt eten ze vaak in één keer het hele balletje op, omdat ze met hun ruwe tongetje niet de handdoek willen likken.

Bij bittere pillen kan het handig zijn om de pil in een capsule te laten doen door de dierenarts, dat is makkelijk ingeven en de vieze smaak is niet aanwezig, voor het gemak nog met beetje boter insmeren.

Mengen met iets lekkers altijd overleggen, sommige pillen mogen met voer gemengd worden of met kattenmelk, soms mag dit echter niet. Ook voor katten die dieetvoer hebben, altijd eerst overleggen met de dierenarts.

Probeer een andere associatie te maken, dus bijv. niet de pil elke dag uit hetzelfde kastje pakken. Kat denkt "kastje open weg wezen".

Blijf zelf kalm!

 

Hieronder nog meer tips, van WHG Dierenartsen.

Het ingeven van medicatie 

Drs. Amanda van Grondelle, dierenarts, verbonden aan WHG Westerhuis Kliniek voor Gezelschapsdieren, Dalwagen 29c, 6669 CA Dodewaard; T 0488-410040; www.whgdierenartsen.nl

N.B.

Onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur. 

Inleiding

Als dierenarts schrijf je dagelijks vele medicijnen voor. Het blijkt echter dat het niet altijd even eenvoudig is voor een eigenaar om de voorgeschreven medicijnen bij de patiënt naar binnen te krijgen. Het ene huisdier is er wat makkelijker in dan de andere en bij sommige honden en (vooral) katten is het zelfs een waar gevecht om een tablet naar binnen te krijgen.
Soms is dat gevecht gewoon niet te winnen, maar in de meeste gevallen lukt het wel als je maar de juiste trucjes kent. We geven u wat tips...

Tabletten ingeven aan een kat

Katten zijn niet zo gemakkelijk voor de gek te houden met het verstoppen van tabletten als de meeste honden. Een kat eet natuurlijk veel voorzichtiger en zal dus veel sneller in de gaten hebben dat er een tablet in dat lekkere stukje worst zit. Bovendien zijn katten kieskeuriger wat betreft de smaak van voedsel, zodat het niet zo gemakkelijk is om iets te vinden dat ze lekker genoeg vinden om de (vieze) smaak van een tablet te maskeren.

Als er niet teveel (onaangename) smaak aan de tabletten zit, dan kunt u het tabletje fijnmaken (bijvoorbeeld pletten en tot poeder wrijven tussen twee gelijkvormige lepels) en het poeder door iets lekkers doen. Kies iets met veel smaak, waar de kat dol op is en geef een kleine hoeveelheid. Zo bent u er zekerder van dat de kat alles binnen krijgt.

Helaas zal de kieskeurigheid van een kat met zich meebrengen dat we bij katten veel vaker tabletten onder dwang moeten ingeven. Dat valt niet mee, zeker niet als een wat langdurigere kuur voorgeschreven wordt. We zullen u in ieder geval de beste methode schetsen om dit te doen:

1. Zet de kat op een tafel of op het aanrecht en laat de kat vasthouden door een helper. Deze persoon houdt de kat bij de voorpoten vast (net boven de ellebogen), terwijl de kat met de rug naar hem/haar toe zit of staat (foto 4).

2. Degene die de tablet gaat ingeven pakt de kat met de linkerhand (voor linkshandige met de rechterhand) over de kop heen, waarbij de top van de duim en wijsvinger (of middelvinger) ongeveer op de mondhoeken liggen (foto 5).

3. Neem de tablet in uw rechterhand (voor linkshandige de linkerhand) tussen duim en wijsvinger.

4. Duw met de middelvinger van uw rechterhand de onderkaak naar beneden, terwijl u met de top van de duim en de wijsvinger (of middelvinger) van uw linkerhand enige druk uitoefent op de mondhoeken van de kat (foto 6).

5. Als u de bek van de kat op deze manier wijd open heeft, brengt u het tablet zo diep mogelijk in de bek van de kat. Indien de kat de neiging heeft de bek weer dicht te doen op het moment dat u met uw vingers in de bek van de kat zit, duw dan de mondhoeken iets naar binnen. Zo zal de kat minder snel de bek weer dichtklappen, want dan bij hij/zij zichzelf in de wangen.

6. Laat uw kat de bek weer dicht doen en houd de bek dicht totdat de kat heeft geslikt. Eventueel kunt u het slikken stimuleren door wat water tussen de kiezen door in de bek te laten lopen (bijvoorbeeld met een spuitje) (foto 7).

  

 

Soms kan het ook nog helpen om wat margarine of smeerleverworst of iets dergelijks aan het tabletje te smeren voordat u het in de bek stopt. U plakt dan het tablet met de margarine of smeerleverworst aan uw wijsvinger (foto 8) en veegt het als het ware af aan de tongbasis van de kat. Omdat de kat dan in eerste instantie niet de tablet maar de margarine of smeerleverworst proeft, zal het slikken wat minder weerstand oproepenen het tablet glijdt wat gemakkelijker de slokdarm in. Bovendien maakt deze methode het moeilijker voor de kat om de tablet terug naar voren te werken en vervolgens weer uit te spugen.

 

Bij wat fellere katten is het soms handiger om de kat strak bij het nekvel te pakken met de linkerhand en de kop van de kat aan het nekvel wat achterover te trekken. De kat zal nu vaak vanzelf de bek al open doen, waardoor u de tablet naar binnen kan duwen. Deze methode is echter wat onvriendelijker voor de kat.

Lukt het ingeven van tabletten absoluut niet op bovenbeschreven manier, dan kunt u het altijd nog met een pillenschieter proberen. Dit is een soort spuitje met aan het eind een soort grijpertje waartussen een tablet geklemd kan worden. In het spuitje kan tevens wat water worden opgezogen (foto 9). Na het openen van de bek van de kat zoals hierboven beschreven is, wordt de pillenschieter in de bek ingebracht en de tablet met daar achteraan wat water in de keel "geschoten". De kat zal reflexmatig slikken.

 

 

Het ingeven van homepatische middelen

Homeopathische middelen moeten altijd zoveel mogelijk ingegeven worden in een schone bek. Het middel moet in contact komen met schone slijmvliezen namelijk. Ingeven door voer is dus niet de juiste methode. Melk of melkproducten gebruiken mag wel.

Bij het ingeven van homeopathische middelen aan een hond of kat is het overigens goed om ons de volgende zaken te realiseren: de homeopathische tabletten of granules smaken vrijwel nergens naar, de homeopathische druppels hebben een (voor honden en katten) onaangename alcoholsmaak, de werkzame stof zit bij de granules aan de buitenkant van de granules.

Het ingeven van granules aan een kat

Geef de granules rechtstreeks in de bek in, of los ze op in een beetje (katten)melk, koffiemelk, vla of een ander melkproduct. Omdat het middel aan de buitenzijde van de granules zit, hoeven de granules niet geheel opgelost te zijn alvorens de kat de melk of het melkproduct oplikt. Laat de melk of het melkproduct ongeveer een half uur staan met de granules erin, zwenk een paar maal in de tussentijd en geef het dan aan de kat.

Het ingeven van homeopathische tabletten aan een kat

Zie "het ingeven van granules aan een kat".

Het ingeven van homepathische druppels aan een kat

Los de druppels op in een beetje water, melk of melkproduct en geef deze oplossing in met behulp van een injectiespuitje of laat de kat de melk of het melkproduct zelf oplikken. Gebruik een niet te groot volume water of melk, want het is niet prettig om een grote hoeveelheid vloeistof in de bek van een kat in te moeten geven. Als uw kat de melk of het melkproduct met de druppels erin spontaan oplikt, dan is de hoeveelheid die u gebruikt natuurlijk niet zo belangrijk.

Als u het voorgeschreven aantal druppels in een klein kopje of bakje doet (een eierdopje is heel geschikt!) en ze even (ongeveer een uur) op een wat warmere plek laat staan, alvorens ze op te lossen in water of melk(product) dan is de alcohol enigszins verdampt en smaken de druppels iets minder onaangenaam. 

Tot slot

Lukt het ingeven van medicijnen ondanks bovenstaande tips helemaal niet, neem dan contact met ons op. In sommige gevallen (sommige reguliere medicijnen) is het bijvoorbeeld mogelijk om een alternatief toe te dienen in injectievorm. Of we nemen de hond of kat op zodat wij de medicijnen kunnen ingeven.

In ieder geval is het altijd beter om samen te proberen een oplossing te vinden, dan dat u in uw eentje gaat zitten tobben of het toedienen van de medicijnen voortijdig opgeeft!

© Kat op de divan

Artikelen mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Kat op de divan

 

Copyright ©Kat op de divan 2012. All Rights Reserved.