Als kitten vergroten ze hun vaardigheden ermee, er zijn dan 3 soorten spel, t.w. sociaal spel, hiermee leren ze niet te ruw te spelen met hun broertjes en zusjes. Als een kitten zonder moeder en andere katten wordt opgevoed, is er een grote kans dat het later agressie vertoont, omdat het geen grenzen heeft geleerd.

Dan is er het spelen met voorwerpen: dit is om hun vaardigheden te vergroten, ze leren hoe ze moeten jagen.

Als laatste coördinatiespel: hiermee leren ze o.a. goed te balanceren, handig als je in een boom wilt klimmen of over een schutting wilt lopen.

Ook op latere leeftijd is spel belangrijk: het verstevigt de band met de eigenaar, opgebouwde stress neemt af door spelen/lichaamsbeweging, de kat blijft in conditie en het is dus ook belangrijk voor oudere katten, het gaat overgewicht tegen en voorkomt verveling (en daarmee probleemgedrag).

Het kan ook het zelfvertrouwen vergroten bij onzekere katten, zorg er dan voor dat de kat de “prooi” altijd te pakken krijgt, dit verhoogt zijn zelfvertrouwen en zo wordt hij ook zekerder op andere gebieden.

En het spelen voor bedtijd bevordert ook je eigen nachtrust, omdat de kat dan moe is.

Speel alleen op momenten dat de kat ervoor open staat, dus maak hem niet wakker als hij ligt te slapen.

Katten spelen eigenlijk zelden met andere katten als ze volwassen zijn, meestal ontaardt een spel in een vechtpartij. Honden zijn groepsdieren en zijn wel gewend om met elkaar te spelen. Alleen als het nestgenootjes zijn of samen opgroeien kunnen ze later nog samen spelen.

Als je kat speelgoed niet kan waarderen, verstop dan eens zijn brokjes door het huis, of stop zijn brokjes in een voerbal. Ook kun je de brokjes een voor een door de kamer rollen, zodat ze erachteraan moeten rennen, dat vinden de meeste katten ook leuk. Er bestaan ook speciale kattenpuzzels, hierin verstop je voer. Dit kan ook in eierdoosjes, tissuedoosjes (gat groot genoeg maken zodat hun kop of poot niet erin blijft steken) en wc-rollen.

Bij schuwe katten kun je eerst spelen met een hengeltje, zodat ze niet zo dicht bij je handen hoeven te komen, dan kunnen ze langzaam aan je wennen.


Bijv. Frenzy hengel (50 cm of 100 cm) met diverse accessoires.

Propjes zijn ook vaak te gek (doorsnee 2 cm) en al het speelgoed wat ze makkelijk in hun bekje kunnen meenemen, zoals kleine muisjes of kleine zachte balletjes. Sommigen kunnen ook een pingpongbal waarderen.

Ook kartonnen dozen zijn favoriet, vooral als je er een paar tegen elkaar zet, met openingen naar elkaar toe, zodat het een tunnel wordt, dan een paar propjes of muisjes erin en het is een prachtige speelplaats.

Laat speelgoed met een touwtje eraan nooit rondslingeren, de kat kan erin verstrikt raken. Dat is dus geen speelgoed voor de kat alleen, maar voor samen.

En speel met speelgoed alsof het een echte prooi is, dus beweeg de muis of vis aan het hengeltje van de kat af in een langzaam tempo, een echte muis zal immers ook niet op hem afrennen. Hoe meer de bewegingen op een echte prooi lijken hoe leuker de kat het zal vinden. Verstop het achter de bank en laat het steeds om een hoekje komen.

Kleine kinderen vinden het ook leuk om met de kat te spelen, maar laat ze nooit alleen. Onverwachte bewegingen kunnen de kat laten schrikken en dan haalt hij misschien uit. En in oogjes prikken, aan staarten trekken of tegen de haren in aaien is natuurlijk uit den boze, de kat ziet dit echt niet als spel en zal zich verzetten, waardoor de band tussen kind en kat zeker niet verstevigd wordt.

Laserlampjes: schijn nooit in de ogen en laat de kat nooit rondjes achter zichzelf aan rennen. Bouw langzaam af en stop niet als de kat nog vol opwinding zit. Want dan geeft spel frustratie in plaats van voldoening. Eindig met het laten “vangen” van een brokje.

Iedereen zou eigenlijk elke dag 2 keer per dag een kwartier met zijn kat moeten spelen. Niet te kort, omdat hij dan nog niet genoeg heeft gejaagd en gefrustreerd en opgewonden achterblijft. Zorg dat u eindigt met iets positiefs, een “gevangen prooi” dus en bouw het spel langzaam af, beweeg de prooi in een steeds lager tempo.

Pas ook het spel aan, aan de leeftijd en conditie van uw kat!

Gratis tabletgames voor katten

- Friskies Games for Cats – App met meerdere spellen, waaronder CatFishing.
- Cat Toy – Spel waarbij katten een torretje, vlinder, rood puntje of muis moeten vangen, inclusief geluiden
- Crazy Cat – Muis, kikker en vlinder die gevangen moeten worden
- Fruit Ninja – Niet specifiek voor katten, maar veel katten worden enthousiast van de rondvliegende fruitstukken
- Ant Killer – Ook niet specifiek voor katten, maar door het lage tempo van wandelende mieren ook voor trage katten goed te doen

https://youtu.be/JoYOGKXIlWo Krieltje vangt visjes op tablet. Eindig altijd met het geven van een brokje, zodat er daadwerkelijk iets wordt gevangen.

Beschermfolie om je beeldscherm te beschermen kan verstandig zijn!


Voorbeelden van puzzelvoeren, altijd onder toezicht (moeilijkheidsgraad moet passen bij uw kat!)

https://www.youtube.com/watch?v=ELYTZsZbsD8

https://www.youtube.com/watch?v=tcJIcU3hC7Y

https://www.youtube.com/watch?v=yM6nsWu_g2Y

https://youtu.be/LitEXDmfxH8