Drinken

Voldoende water drinken is erg belangrijk voor katten, speciaal voor katten die alleen droogvoer eten.

Voor katten met blaasgruis is het nog belangrijker!

De meeste katten met blaasgruis krijgen dieetvoer voorgeschreven (meestal levenslang), bij sommige merken (bijv. Royal Canin) zit daar iets aan toegevoegd dat de katten aanzet om meer te drinken.

Je kunt blikvoer (bevat 80% vocht) naast het dieetvoer geven, maar dan ook de dieetvariant, 100 gram per dag en dan geef je dus minder brokjes. Dit is verkrijgbaar bij de dierenarts.

Een waterfontein speciaal ontworpen voor katten, vinden veel katten geweldig. (Zie op de site van Zooplus, staat bij linken op www.katopdedivan.nl)

Ook regenwater smaakt veel beter dan kraanwater, dus dat kun je buiten opvangen en binnen in hun bakjes doen. Ons water smaakt naar chloor en naar afwasmiddel, dus was de bakjes alleen af met heet water.

Gebruik een glazen of stenen bakje, kunststof bakjes houden geuren vast, wat een kat niet prettig vindt. Ook als de waterbak naast de voerbak staat, neemt dat de geur van het voer aan, dus liever uit elkaar zetten.

Een breed laag bakje vindt de kat het fijnst, zodat zijn snorharen er ook in passen en niet tegen de rand komen.

Zet in iedere kamer bakjes water neer, zodat ze op het idee komen om even iets te drinken als ze er langs lopen. Dus in hun looproute neerzetten.

Zet het water niet naast de kattenbak.

Een klein druppeltje kattenmelk wil ook nog wel eens helpen (als er dieetvoer is voorgeschreven overleg dit dan eerst met de dierenarts).

Ook kan er water over hun brokjes worden gedaan.

Het water dagelijks verversen.

Dieetvoer, bijv. RC Urinary kan ervoor zorgen dat een kat meer drinkt, er is iets aan toegevoegd waarvan ze dorst krijgen.