Vuurwerkangst bij katten

Als uw kat bang is voor vuurwerk kunt u het beste de volgende maatregelen nemen om hem zo ontspannen mogelijk door oudejaarsavond heen te helpen.

Houd uw kat binnen, meestal wordt er al voor oudjaar vuurwerk afgestoken, dus houd daar al  rekening mee. Ramen en deuren gesloten houden en vergeet het kattenluikje niet.

Laat de radio en/of tv aan staan op een zender waar geen vuurwerkgeluiden te horen zijn,  in alle kamers waar de kat in mag, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

Doe overal de gordijnen dicht, dan vallen de lichtflitsen minder op.

Zorg dat de kat een plek heeft waar hij zich veilig voelt, dit kan bijvoorbeeld een kartonnen doos zijn, die op een plek staat waar het vuurwerk zo min mogelijk opvalt.

Ga gewoon uw gang en doe zo normaal mogelijk. Als de kat bang is, negeer hem dan, d.w.z. niet aankijken, niets tegen hem zeggen, niet aanraken. Dit klinkt misschien hard, maar zo laat u hem zien dat er niets is om bang voor te zijn. Als u zelf opgewonden doet, slaat dat over op uw kat, dus blijf zo rustig mogelijk.

Als uw kat erg bang is, kan het beter zijn om hiernaast extra hulpmiddelen in te zetten, Rescue (Bachbloesemdruppels)of Feliway, Calm diet  worden vaak gebruikt met goede resultaten. Hiermee dient al 2 tot 4 weken weken eerder begonnen te worden, dus vraag op tijd deskundig advies. Medicatie altijd in overleg met uw dierenarts.

Als uw kat extreem angstig is, kunt u volgend jaar tevens gedragstherapie toepassen, daar kunt u dan het beste in oktober al mee beginnen. Dan traint u uw kat met een cd met vuurwerkgeluiden.

Vroeger was er alleen vuurwerk op 1 avond, tegenwoordig is het al wekenlang bezig, dus het geeft veel meer stress voor uw kat.

Er is een lezing over dit onderwerp op 24 oktober om 19.30 uur. zie voor meer info bij "Lezingen"