Nieuwe kat

U heeft besloten een nieuwe kat onderdak te verlenen en dat is een felicitatie waard!
Ik wens u nog vele fijne jaren toe met uw nieuwe huisgenoot, die u met zorg heeft uitgekozen.
Om ervoor te zorgen dat alles thuis straks zo goed mogelijk verloopt geef ik u de volgende tips mee.

Voorbereiding

Natuurlijk heeft u er al over nagedacht wat u allemaal in huis moet halen, voordat het moment aanbreekt dat de nieuwe aanwinst de drempel over stapt. In elk geval zou u de volgende dingen in huis moeten hebben, voordat de kat arriveert:

Een goed vervoersmandje, liefst ook van bovenaf te openen, om de kat in op te halen en ook later veilig te kunnen vervoeren. Bij thuiskomst kunt U dit mandje het beste in de kamer laten staan en er dagelijks brokjes in voeren, zodat de kat het mandje fijn vindt en eraan went, dit voorkomt problemen als u naar de dierenarts moet. Sommige mensen halen het mandje alleen naar beneden als de dierenarts bezocht moet worden en dat weet een kat feilloos.

Een kattenbak, 1 exemplaar per kat en dan nog 1 extra. De voorkeur van de meeste katten gaat uit naar een open bak en grit dat niet geparfumeerd is. Zet de bak op een rustige plek, dus niet direct naast de deur en ook niet naast de wasmachine. Als u een hond heeft die uit de kattenbak wil eten, zet de bak dan wat hoger, zodat alleen de kat erbij kan. In een asiel zijn de katten soms gewend aan papiersnippers, u kunt dan het beste de eerste dagen papiersnippers (van bijv. oude kranten) mengen met het kattengrit dat u wilt gebruiken. Eerst een paar dagen ¾ papier en ¼ grit. Als dat goed gaat ½ om ½ en als dat ook goed gaat ¾ grit en ¼ papier. Uiteindelijk kunt u dan alleen grit gebruiken. Mocht u ooit van merk veranderen, houd dan ook dit schema aan om problemen met onzindelijkheid te voorkomen. Mocht er toch eens een “ongelukje” gebeuren, straf dan nooit, dit levert alleen stress op voor de kat en zorgt ervoor dat hij u niet meer vertrouwt.

Een stevige voer- en waterbak, liefst niet aan elkaar vast, omdat het water dan vaak over het eten klotst en dan wordt het een vieze kliederboel. Voor een kitten natuurlijk niet te groot en te diep. Ook voor voer geldt: eerst mengen als u van merk verandert, omdat katten darmproblemen kunnen krijgen door de voerverandering. Neem daar enkele dagen de tijd voor. Geef een kat liever geen gewone melk, dat bevat lactose, daar kunnen katten niet goed tegen en melk kan derhalve diarree veroorzaken. Er bestaat speciale kattenmelk als u uw kat toch eens met een lekker bakje melk wilt verwennen, geef in elk geval dagelijks vers water. Plaats de voer/waterbak nooit naast de kattenbak, u wilt zelf ook niet op het toilet eten. Voor de kat kan dit een reden zijn de kattenbak te mijden.

Als u uw meubels mooi wilt houden moet de krapbaal aan alle katteneisen voldoen. Hij scherpt er niet alleen zijn nagels aan, maar geeft aan de paal ook zijn geur af (er zitten geurkliertjes in de voetzooltjes) om te laten weten dat dit zijn gebied is. Ook de zichtbare krabsignalen, zijn bedoeld voor andere huisgenoten. De paal dient voldoende lengte en stevigheid te hebben, de kat moet zich helemaal kunnen uitstrekken, want ook daarvoor is de paal bedoeld. Als de paal wiebelt of te klein is, zal de kat misschien liever aan uw deur of bank krabben. Ook als uw kat buiten komt en aan bomen in de tuin krabt, heeft u een krabpaal nodig, omdat hij niet alleen zijn nagels scherpt, maar ook signalen afgeeft voor andere katten en huisgenoten. Om deze reden is het niet handig te paal in een hoek van de kamer te verstoppen, omdat u hem lelijk vindt. Op een plek waar niemand langsloopt heeft het voor een kat geen zin om te krabben. Dat heeft alleen zin op een opvallende plek, bij een doorgang of ingang., of in de buurt van een slaapplek. Gelukkig zijn er tegenwoordig schitterende palen te koop die in de huiskamer niet misstaan. Een mooi plekje voor het raam zal zeker worden gewaardeerd. U kunt de krabpaal aanlokkelijker maken door er Valeriaan op te sprenkelen, bij mij verkrijgbaar (niet alle katten zijn er gek op en heel soms wordt er met agressie gereageerd, dus eerst voorzichtig testen).

Een slaapplek: dit kan een lekker zacht mandje zijn of een kartonnen doos met een handdoek erin. Zet het mandje op een rustige plek. Ook een eigen plekje voor het raam is een “must”. Dus verschuif liever zelf wat planten, zodat hij ze niet zelf hoeft te “verschuiven”.

Speelgoed is ook erg belangrijk: een kat die regelmatig speelt (liefst 2 keer per dag een kwartiertje op vaste tijden met de eigenaar) blijft in conditie, heeft minder last van stress en krijgt een goede band met de eigenaar. Bovendien gaat het verveling tegen, waardoor er minder kans is op probleemgedrag. Er is allerlei speelgoed te koop, maar een wc rolletje, propje papier(doorsnee 2 of 3 cm) of een pingpongballetje werken vaak nog beter. Alles wat ze in hun bek kunnen nemen waardoor het een echte ”prooi” lijkt, wordt gebruikt. Zachte balletjes en kleine speelgoedmuisjes doen het altijd goed. Wissel het speelgoed wekelijks af, geef nooit teveel tegelijk. Daarmee wordt niet bedoeld dat u wekelijks nieuw speelgoed moet kopen, maar koop een stuk of 4 dingetjes en bewaar er steeds een paar in de kast, hierdoor blijft het interessant. Voor wat schuwere katten is het handig om een hengeltje aan te schaffen met een muis of veertje eraan, dan hoeven uw handen niet zo dichtbij te komen en kan hij langzaam op afstand aan uw handen wennen. Ook handig voor mensen die zelf niet zo goed ter been zijn, u hoeft dan niet van de bank op te staan om toch te kunnen spelen. Zie TIPS>SPELEN

Catproof: uw huis dient natuurlijk veilig te zijn, dus geen loshangende elektrische snoeren, geen giftige planten , een veilig balkon dat is afgezet met gaas en een afgedekte elektrische kookplaat. Check ook altijd de (af)wasmachine en droger voordat u hem aanzet, menig kat heeft de dood gevonden doordat hij op het wasgoed lag te slapen. Laat ook geen speelgoedtouwtjes en hengeltjes rondslingeren als u niet thuis bent, de kat kan erin verstrikt raken of het inslikken.

Thuiskomst

Laat de kat in het begin met rust. Zet hem in een rustige kamer met daarin alles wat hij nodig heeft en laat hem eerst even alleen in die kamer de boel verkennen. Laat zien waar de kattenbak staat, door hem er even naar toe te lokken. Zorg dat er niet meteen een huis vol visite is die hem willen bewonderen, dat komt later wel. Als het in die eigen kamer goed gaat en hij heeft gegeten en de kattenbak gebruikt, dan kan hij langzaam de rest van het huis verkennen, dit kan enkele uren, dagen tot weken (bij schuwe katten) duren. Jaag hem niet op, als hij uit zichzelf naar u toekomt beloon hem dan direct met iets lekkers, zodat hij positieve ervaringen met u opdoet. Als er kleine kinderen zijn, laat ze dan nooit alleen met de kat, een onverwachte beweging kan de kat laten schrikken met alle gevolgen van dien. Aan staarten trekken, in ogen prikken, of ruw oppakken kun je de kinderen niet kwalijk nemen, die gaan dingen onderzoeken, u als ouder of begeleider moet goed opletten dat zulke dingen niet kunnen gebeuren.

Als er al een andere kat in huis is, zet ze dan niet meteen bij elkaar. Plaats de nieuwe kat in een aparte kamer met alles wat hij nodig heeft. Vraag advies over hoe u ze het beste bij elkaar kunt brengen, zodat u de beste kans van slagen hebt.

Laat ze in het begin niet samen in de kamer zonder uw toezicht.

Houd uw kat 6 weken binnen, pas dan ziet hij zijn nieuwe huis als zijn eigen territorium en kan hij de weg terugvinden. Laat hem de eerste keer buiten als hij trek heeft, zodat hij terugkomt als u roept of met het pak brokjes rammelt. Leer hem voor die tijd al dat naar u toe komen als u roept wordt beloond met iets lekkers. Straf een kat nooit als hij niet meteen komt, ook al komt hij pas na 10 minuten roepen, beloon hem. Met een aai of iets lekkers, afhankelijk van de voorkeur van de kat. Als je straft omdat hij pas na 10 minuten op komt dagen legt hij die straf in verband met het komen, omdat hij op dat “kom-moment” wordt bestraft. Sowieso werkt straffen niet, belonen werkt veel beter.

Speciaal voor kittens is het van belang dat ze in de leeftijd van 7 tot 14 weken zoveel mogelijk leren. Hoe meer mensen en dingen ze leren kennen (op een positieve manier natuurlijk), hoe meer ontspannen ze later op nieuwe mensen, gebeurtenissen en voorwerpen reageren.

Gezondheid

Castratie

Dit voorkomt niet alleen een te grote kattenpopulatie, maar ook bepaalde ziektes, zoals suikerziekte, baarmoederontstekingen en melkkliertumoren.

Bij katers zorgt het er bovendien voor dat ze dichter bij huis blijven, en minder vaak in gevechten verzeild raken met andere katers. Door deze gevechten kunnen ze lelijke abcessen oplopen die erg pijnlijk zijn en ook allerlei overdraagbare ziektes. Bovendien gaat een kater als hij niet op tijd wordt geholpen, bijna altijd in huis sproeien om zijn territorium aan te geven.

Sommige katten worden wat dikker na de castratie. Door de veranderde hormonenhuishouding krijgen sommigen meer eetlust en bovendien komen ze eerder aan, een dubbele werking dus. Geef de kat dus iets minder voer. Als dit bij uw kat het geval is, overleg dan met uw dierenarts over ander voer, bijvoorbeeld Light voer. En zorg voor meer lichaamsbeweging door vaker te spelen, verstop zijn brokjes door het huis of stop ze in een voerbal, zodat hij voor zijn voer moet werken. U kunt ook met hem spelen door brokjes naar hem toe te rollen, zodat hij moet bewegen om te eten.

Ontwormen, ontvlooien, enten

Het spreekt voor zich dat u uw kat op tijd in laat inenten, ontvlooit en ontwormt. Vraag advies aan uw dierenarts.

Chip

Het is aan te bevelen om uw kat te laten chippen bij de dierenarts, dan wordt hij geregistreerd en als hij dan zoek raakt weten de opvangcentra dat u de eigenaar bent. Ook dit gebeurt bij de dierenarts. Check op www.NDG.nl of uw chip goed geregistreerd staat.

Hopelijk helpen deze tips u om lang en gelukkig met uw nieuwe huisgenoot samen te leven.