Spelen is noodzaak

Spelen is om diverse redenen zeer nuttig

Als kitten vergroten ze hun vaardigheden ermee, er zijn dan 3 soorten spel, t.w. sociaal spel, hiermee leren ze niet te ruw te spelen met hun broertjes en zusjes. Als een kitten zonder moeder en andere katten wordt opgevoed, is er een grote kans dat het later agressie vertoont, omdat het geen grenzen heeft geleerd.

Dan is er het spelen met voorwerpen: dit is om hun vaardigheden te vergroten, ze leren hoe ze moeten jagen.

Als laatste coördinatiespel: hiermee leren ze o.a. goed te balanceren, handig als je in een boom wilt klimmen of over een schutting wilt lopen.

Ook op latere leeftijd is spel belangrijk: het verstevigt de band met de eigenaar, opgebouwde stress neemt af door spelen/lichaamsbeweging, de kat blijft in conditie en is  dus ook belangrijk voor oudere katten, het gaat overgewicht tegen en voorkomt verveling (en daarmee probleemgedrag).
Het kan ook het zelfvertrouwen vergroten bij onzekere katten, zorg er dan voor dat de kat de “prooi” altijd te pakken krijgt, dit verhoogt zijn zelfvertrouwen en zo wordt hij ook zekerder op andere gebieden.

En het spelen voor bedtijd bevordert ook je eigen nachtrust, omdat de kat dan moe is.

Speel alleen op momenten dat de kat er voor open staat, maak hem dus niet wakker als hij lekker ligt te slapen.

Katten spelen eigenlijk nooit met andere katten als ze volwassen zijn, meestal ontaardt een spel in een vechtpartij. Honden zijn groepsdieren en zijn wel gewend om met elkaar te spelen. Alleen nestgenootjes of katten die met elkaar opgroeien kunnen op latere leeftijd nog samen spelen.

Als je kat speelgoed niet kan waarderen, verstop dan eens zijn brokjes door het huis, of stop zijn brokjes in een voerbal. Ook kun je de brokjes een voor een door de kamer rollen, zodat ze erachteraan moeten rennen, dat vinden de meeste katten ook leuk. Er bestaan ook speciale puzzels, waar je voer in kunt verstoppen.

Bij schuwe katten kun je eerst spelen met een hengeltje, zodat ze niet zo dicht bij je handen hoeven te komen, dan kunnen ze langzaam aan je wennen.

Propjes zijn ook vaak te gek (doorsnee 2 cm) en al het speelgoed wat ze makkelijk in hun bekje kunnen meenemen, zoals kleine muisjes of kleine zachte balletjes. Sommigen kunnen ook een pingpongbal waarderen.

Ook kartonnen dozen zijn favoriet, vooral als je er een paar tegen elkaar zet, met openingen naar elkaar toe, zodat het een tunnel wordt, dan een paar propjes of muisjes erin en het is een prachtige speelplaats.

Laat speelgoed met een touwtje eraan nooit rondslingeren, de kat kan erin verstrikt raken. Dat is dus geen speelgoed voor de kat alleen, maar voor samen.

En speel met speelgoed alsof het een echte prooi is, dus beweeg de muis of vis aan het hengeltje van de kat af in een langzaam tempo, een echte muis zal immers ook niet op hem afrennen. Hoe meer de bewegingen op een echte prooi lijken hoe leuker de kat het zal vinden. Verstop het achter de bank en laat het steeds om een hoekje komen.

Kleine kinderen vinden het ook leuk om met de kat te spelen, maar laat ze nooit alleen. Onverwachte bewegingen kunnen de kat laten schrikken en dan haalt hij misschien uit. En in oogjes prikken, aan staarten trekken of tegen de haren in aaien is natuurlijk uit den boze, de kat ziet dit echt niet als spel en zal zich verzetten, waardoor de band tussen kind en kat zeker niet verstevigd wordt.

Iedereen zou eigenlijk elke dag 2 keer per dag een kwartier met zijn kat moeten spelen. Niet te kort, omdat hij dan nog niet genoeg heeft gejaagd en gefrustreerd en opgewonden achterblijft. Zorg dat u eindigt met iets positiefs, een gevangen prooi dus en bouw het spel langzaam af, beweeg de prooi in een steeds lager tempo.

Op de website staat informatie over verkoopadressen van speelgoed en benodigdheden.

Artikelen mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Kat op de divan

Copyright ©Kat op de divan 2012.